Aktivne počitnice na Hrvaškem

Kolesarske poti na Hrvaškem

     kolesarske potiNe glede na to ali ste rekreativac ali se aktivno ukvarjate kolesarjenjem, ne boste ostali ravnodušni na lepoto pokrajine, ki jo ponujajo kolesarske poti Hrvaške. Dali vam bomo samo začetno idejo, kje lahko s kolesom začnete raziskovati lepote Hrvaške:

Kolesarske poti v Kontinentalni Hrvaški

     „Inin Put“ se začne na mostu izmed Privlake in Mirkovaca ter vodi do Đeletovaca. Pot je dolga 29,5 km in celotna pot je asfaltirana. Sveti Martin na Muri, 35 km dolga s asfaltnom in makadamsko podlago začne od Spa resorta Sv.Martin do Pleškovca.

Kolesarske poti v Istri

     Tartufina je 35 km dolga, asfaltne in makadamske podlage in se razteza od Buzeta ter slikovite istrske pokrajine krožno prek Senja in Male Hube. Casanovina steza začne v Vrsaru in njenih 23 km je po asfaltu in makadamu prek Funtane in Limskega kanala do Marasa.

Kolesarske poti na Kvarnerju

     Tura Grobnik – Novi Vinodolski je dolga 55 km in čeprav je cela pot asfaltirana, utežni faktor ji je 4/5, ter je zato primerna le za iskušene kolesarje. Nekaj lažja je 27 km dolga steza Riječine – Grobnik, ki se začne v Dražicama in pot je delno asfaltirana in delno makadamska.

Kolesarske poti v Dalmaciji

     Tura Gornja Banda do Cavtata ima začetek in konec v Cavtatu. Pot ji je makadamska in asfaltirana ter je dolga 26 km. Vinske steze so dolge le 4 km, vendar imajo zelo oster vzpon po makadamski in poljski poti ter zahtevajo veliko kondicijo, začetek je v Novalji. Iz Stare Novalje do plaže Zrče in Caske se razteza 10,5 km dolga tura Kamenolom, kjer se vozite po makadamski cesti. Ena od najkrajših je Kolan, vozite se po makadamski cesti 2,5 km, ter lahko pridete do Paga in Novalje.

Potapljanje in potapljaški klubi na Hrvaškem

     potapljanje1246, ravno toliko otokov se razteza vzdolž 1777 km hrvaške obale. Ta podatek poleg tega ker je zanimiv ima tudi velik pomen, če se kdaj odločite, da se potopite v kristalno čiste globine Jadranskega morja. Potapljanje kot rekreacijski šport je precej mlad na Hrvaškem. Vendar, v kratkem času je postal zelo popularen, kar ni presenetljivo, če upoštevamo vse skrivnosti in lepote ki jih skriva Jadransko morje.  Lahko se potopite v več kot 100 različnih lokacij od katerih vsaka skriva nekatero svojo posebnost. Ali so to jame Male Srakane v bližini otoka Lošinj, arheološko najdišče Savudrija v bližini Umaga s svojim amfor, Ražnjić v bližini Korčule, ki se izkazuje z lepoto svoje raznolike flore in  favne, ali se enostavno lahko odločite spustiti se v avanturo nočnega potapljanja, katero lahko doživite okoli otoka Krapnja, najmanjšeg in najbolj naseljenega otoka Hrvaške, ki se nahaja med Šibenikom in Primoštenom. Obiščite potopljeno ladjo Baron Gautsch v bližini Rovinja, Obelisk Kampanel v bližini Hvara, ki glasi za enega od najlepših na svetu in neizogibno razbitino Kaiser Franz Jozef v bližini Dubrovnika.

Rafting po hrvaških prečudovitih rekah

     raftingSpustiti se v majhnem gumijastem čolnu niz divjih brzic reke Dobre, Cetine, Zrmanje, Kupe ali Une, ni za tiste ki imajo šibke živcea. Rafting na reki Zrmanji je zelo zanimiv v jeseni in poleg raftinga mogoč je sprehod po prečudoviti pokrajini in plavanje. Od Kutine prek Zagreba in Karlovca do Gospića se razteza reka Una. Kako ni preveč „divlja“, rafting na Uni primerna je tudi za družine z otroki. Če se boste odločili svoje počitnice preživeti v enem od apartmajev v Karlovcu odpeljite se do Generalskog Stola in preizkusite se v raftingu na slapih Mrežnice. Poleg že omenjenih, vsi željni adrenalina morajo preizkusite se v raftingu tudi na Kupi v Gorskem kotarju, na Cetini, ki je neizogibna, če obiščete Makarsko, Brele ali Omiš. Na 70 km od Zagreba se začne rafting-avantura na Dobri in ni prav tako „dobra“  in velja za eno bolj zahtevnih. Ne smemo pozabiti Savo, čeprav še kar ima miren tok v Slavoniji, a v bližini Samobora se spremeni v sveženj brzic, ki niso preveč nevarne in je idealna destinacija za družinsko avanturu.

Planinstvo na Hrvaškem, od Velebita do Biokova

     planinstvoV aktivne počitnice se v zadnjih letih obvezno šteje pohodništvo. Vse pogosteje se lažja hoja v naravi spremeni v adrenalinsko pohodniško avanturo po strmih pobočjih. Zaradi veliko število nacionalnih  parkov in naravnih lepot Hrvaška je privlačna destinacija za izkušene in amaterske planince. V bližini Otočca in Senja nahaja se Nacionalni park Sjeverni Velebit, s planinsko stezo Premužić iz njenega najvišjega dela imate pogled na otoke Krk, Rab, Pag in Prvić. Vkolikor se odločite svoje počitnice  preživeti v Reki, Delnicah ali Lokvah v enem od zasebnih apartmajev, boste planinarili v Nacionalnem parku Risnjak, ki ima precej blag vzpon vse do Medvednih vrat, kjer se začne strmi del. V Istri se nahaja Učka, njegova najvišja točka je 100 - letno razgledišče s katerega vam se pogled razteza na Reko, Opatijo in Lupoglav. Popularne pohodniške destinacije na Hrvaškem so prav tako Biokovo, ki se razteza vzdolž dalmatinske obale, Nacionalni park Plitvička jezera in Paklenica v bližini Starigrad-Paklenice.

Smučanje na Hrvaškem

     smucanjeČeprav Hrvaška nima preveč smučišč zelo je popularna destinacija za smučanje. To popularnost dolguje predvsem po dostopnih cenah zasebne nastanitve gorske in kontinentalne Hrvaške in po svetovno znanem smučarskem tekmovanju Snežna Kraljica, ki se že dolgi niz let izvaja na Sljemenu zraven glavnega mesta Hrvaške - Zagreb.  Sljeme ima pet smučarskih staza v skupni dolžini 4 km in do njih vodijo 2 sidra in ena sedežnica. Ostala popularna smučišča na Hrvaškem so Begovo Razdolje (1 km steze s sidrom) v bližini Mrkopalja, pol ure oddaljen od Vrbovskega in eno uro od Reke in Zagreba. V bližini Ogulina je Bjelolasica. S svojimi šest smučarskih stez (5 km stez) je največje hrvaško smučišče in do vrha vas pripelje 6 dvosedežnic. Neizogibno smučišče je Platak nad mestom Rijeka, med Istro in Gorskim kotarjem.

Izdelava spletne strani WEB Marketing - Upravljanje spletne strani EasyEdit CMS