Hvaška Top 10 naravnih atrakcij

Narodni park Paklenica na južnem delu Velebita

     narodni park paklenicaNa oddaljenosti od samo 45 km od Zadra in Karlobaga nahaja se Narodni park Paklenica. Čeprav je eden od manjših narodnih parkov, na majhnem prostoru ponuja veliko in raznovrstno ponudbo. Če želite doživeti vso lepoto njegove flore in favne,  to lahko storite sprehajajoč se ali vožnjo s kolesom po njegovih 200 km označenih poti. Za avanturiste med vami  Paklenica ponuja 360 plezalnih območij. Neizogibne znamenitosti so seveda tudi Pakleniški mlin, jama Manita peć, učni center Mala Paklenica in Etno-hiša Marasović. Svojo osvežitev poiščite v Lugarnici, gozdni hiši, ki se nahaja na 400 metrih nadmorske višine na glavni stezi Velike Paklenice. Da popolnite doživetje, ne smete zaobiti nastaniti se v Kampu Narodni park, ki je s svojo prodnato plažo postal popularna destinacija za avanturiste, ampak tudi za družine z otroki.

Park narave Telašćica na jugovzhodnem delu Dolgega otoka

     park narave telaććicaNa Dolgem otoku v bližini otoka Rava in otoka Iža in nedaleč od otoka Pašmana, našli boste zaliv Telašćica, katerem park narave Telašćica dolguje svoje ime. Ena od znaćilnosti parka narave Telašćica je jezero Mir, katerem je slanost večja od slanosti morja. Še ena izmed zanimlvosti so tudi Stene, najbolj znamenita strmina na Jadranskem morju. Pri bivanju v Telašćici obiščite eno od njenih številnih plaž, sprehajajte se ali vozite kolo na eni od urejenih stez, kjer boste lahko uživali v raznolikosti in edinstvenosti rastlinskega in živalskega carstva. Zelo popularni so tudi treking, foto-lov in nevsakdanja prilika avtonomnega potapljanja, ki jo nimate niti v enem drugem parku narave na Hrvaškem. Nastanitev in osvežitev poiščite v eni od zasebnih kamnitih hišah ali v enem od apartmajev v bližnjem mestu Sali.

Narodni park Plitviška jezera -  samo ena ura vožnje od Zagreba

     narodni park plitviška jezeraNajbolj obiskan narodni park na Hrvaškem so Plitviška jezera. Njegova ugodna geografska lega mu omogoča, da za eno uro vožnje pridete do Plitvic iz Zagreba ali Rijeke. Sprehajajoč se po Plitviških jezerih na enem od številnih urejenih poti lahko uživate v lepoti njegovih 16 jezer z številnimi sedrenimi slapi, zakaj je uvrščen v UNESCO-ov Seznam svetovne dediščine. Ne izostavite razgledati njegove lepote tudi na eden nekonvencionalen način – vožnjo z električno ladjo ali s panoramskim vlakom. Zaljubljenici v aktivne počitnice bi vsekakor morali poskusiti poleti pohodništvo in pozimi smučanje. Vsi obiskovalci lahko uživajo v avtohtonimi plitviškimi specialiteti v restavracijah Lička kuća, Borja in Poljana. Nastanitev poiščite v sosednjih mestih nekaj kilometrov oddaljenih od Narodnega parka Plitviška jezera.

Narodni park Brioni v Istri

     narodni park brioniČe boste kdaj obiskali Pulo, Poreč, Rovinj ali kateri koli drugi del Istre, obvezno pojdite do Narodnega parka Brioni. Brioni so zaradi svoje lepote bili najljubše mesto predsednika nekdanje Jugoslavije Josipa Broza Tita, ter se tukaj začel ustanavljati tudi safari park, ki si ga lahko ogledate če se napotite na izlet z vlakom po Brionih. V zadnjih nekaj let vse bolj zanimiva destinacija je za pomorščake, ki se radi nastanijo v zalivu sv.Nikolaja in uživajo v organizirani zabavi s strani Concierge service staffa v Narodnem parku. Ampak tudi vsi tisti, ki prispejo na otok z javnim prevozom, se bodo navdušili s ponudbo športno-rekreativnih dejavnosti od katerih vsekakor moramo izločiti golf in tenis kot bolj popularne športe. Na Brionih se lahko nastanite v eni od vil in hotelov ali izkoristiti bližino Pule in tam najeti apartman.

Park narave Kopački rit v vzhodni Hrvaški

     park narave kopački ritMed Dravo in Donavo v neposredni bližini Osijeka in Baranje leži največji orintološki park Evrope, Park narave Kopački rit. Izleti Kopačkega rita so organizirani  ladjama in po kopnem, ki vključujejo ogled zoo-rezervata in dvorec Tikveš. Drugi priljubljen razlog za obiske je možnost športnega ribolova. Kot posebnost Kopačkega rita je, da vam ponuja možnost posvojitve ptic, ki postanejo nato označene z vašim imenom in številko in vas se obvešča, če jih nekdo opazi v katerem koli delu sveta. Uživajte v bogati tradicionalni slavonski kuhinji v enem od restavracij v sosednih mestih kot so: Etno-vas Karanac, Beli Manastir, Bilje, Draž, Kneževi Vinogradi in Osijek. Zasebno namestitev lahko poiščete v enem od številnih podeželskih gospodinjstev ali zasebnih apartmajih, ki se nahajajo v bližnjih mestih okoli Kopačkega rita ali v mestu Osijek.

Lošinjski akvatorij in Kvarnerski delfini, otok Lošinj

     lošinjski akvatorij otok lošinjPri obisku otoka Lošinja v nobenem primeru ne izpustite obiskati lošinjski akvatorij, ki se nahaja v Velem Lošinju. Organizacija Plavi svet, ki se ukvarja z raziskovanjem in zaščito morskih vrst, ustanovila je „Jadranski projekt dupin“ in v zvezi s tem projektom nastaja Lošinjski rezervat za delfine in učni center o morju. Vstop v „plavi svijet“ je samo 15 HRK, ponudil vam bo veliko zabave gledajoč razigrane delfine v svojem naravnem življenskem prostoru kristalno čistega morja. V centru imate možnost naučiti nekaj o Jadranskem morju. Prav tako lahko razveselite družino s sprejetjem delfina. Če se nahajate v Lošinju prve sobote v avgustu, lahko sodelujete v Dnevu delfina. Poleg uživanja v gastronomskih delicijah in ljubeznivosti gostitelja, zasebni nastanitvi, zabavite se z enim od programov namenjenih za dan.

Košljun in špilja Biserujka, otok Krk

     košljun otok krkSamo 8 km od mesta Krka nahaja se Punat. Ob dejstvo da je najbolj opremljeno turistično pristanišče v vzhodnem Jadranu, skriva dragulj, ki se imenuje otok Košljun. Ta majhen otok je od Punta oddaljen le 750 metrov. Lahko ga obiščete za dve uri peš in pri tem uživati v bogati kulturno-zgodovinski dediščini frančiškanskega samostana, muzeja, zoološke zbirke in knjižnice. Kako je Košljun brez gostinskih objektov, osvežitev poiščite v bližnjem Puntu, Baški ali mestu Krku. Obvezno se napotite na Rudine v ogled 110 metrov dolge jame Biserujke, ki vas bo pustila brez daha z lepoto notranjosti in obliko. Jama Biserujka je osvetljena in urejena z varnimi potmi in bo vaša cela družina dobila priložnost doživeti lepoto tega naravnega fenomena po ugodni ceni od samo 15 HRK po osebi. Nastanitev v apartmajih ali sobah lahko poiščete v Šilu, Klimno, Malinski, Njivicah, Krku, Baški, Punat...

Vransko jezero na otoku Cresu

     vransko jezero otok cresEden izmed najbolj mističnih naravnih fenomenov Hrvaške je Vransko jezero na otoku Cresu. Svojo skrivnost si je prislužil po še neobjašnjenem dejstvu, da se v tem sladkovodnem jezeru, katerega dno je pod morsko ravni, sladka in slana voda ne mešajo. Jezero se nahaja v središču otoka Cresa in nikakor se ga ne sme mešati z Vranskim jezerom v bližini Biograda in Šibenika. Z obiskom Vranskem jezeru na Cresu lahko boste uživali v lepoti bogatega mediteranskega rastlinja in prav tako v petju številnih ptic, ker je jezero obenem tudi orintološki rezervat. In sicer če ste ljubitelj legend in zgodb navdušilo vas bo, da se po predaji na dnu tega 76 m globokega jezera nahaja začaran dvorec. Še mnogo legendi o Vranskom jezeru lahko slišite pri obhodu enega od restavracij in bivanjem v apartmajih v bližnjem mestu Cresu.

Narodni park Krka, nekaj kilometrov od Šibenika

     narodni park krkaMed Skradina in Šibenika nahaja se Narodni park Krka. Narodni park Krka je za obiskalce odprt skozi vse leto in ponuja veliko vsebin. Razgledati lepote NP Krka je možno sprehajajoč se po eni od urejenih stez, 3 km dolgo kolesarsko stezo, ki se razteza od Skradinskega mostu do Skradinskega buka ali z organiziranimi izleti z ladjo. Najbolj znani deli NP Krka so slapovi Skradinski buk in Roški slap in zagotovo lahko doživite tudi pridih starih običajev na etno-prezentaciji v Vodenicama iz 19 st., kupiti spominko na NP Krka v prodajalni spominkov, ter poiskati osvežitev v enem od gostinskih objektov, ki se nahajajo v samem Parku. NP Krka je brez namestitve in kampiranje je prepovedano, zaradi tega zasebne apartmaje lahko najdete v nekaj kilometrov oddaljenem Šibeniku in Skradinu.

Otok Pag, od antičnih spomenikov do morskih delicij

     otok pagOtok Pag, kot peti po velikosti na Hrvaškem, že je v preteklosti znan po svojimi naravnimi bogastvi in da so se okrog njega borili Rab in Zadar. Čeprav sami otok nima klasičen mediteranski izgled z bujno vegetacijo, predvsem je poln sten in skalnatih pokrajin, na njem odlično uspevaju kulture aromatičnih rastlin, ki služijo kot hrana za paške ovce, katerih mleko se proizvaja svetovno znani paški sir. Ta vrsta prehrane je prav tako primerna jagnjeti in je tudi paška jagnjetina uvrščena kot ena od svetovno znanih delikates zaradi izredno visoke kakovosti mesa. Poleg uživanja v delicijah na Pagu lahko uživate v planinarjenju, potapljanju, kolesarjenju na 115 km urejenih stezah, ali enostavno z obiskom kulturne dediščine helenistične dobe ter tulumih pozno v noč v „hrvatskoj Ibici“ - peščeni plaži Zrče.

Izdelava spletne strani WEB Marketing - Upravljanje spletne strani EasyEdit CMS