TOP 10 destinacija na Hrvaškem

Dubrovnik

     dubrovnikDubrovnik se nahaja na jugu države. Obdan s svoja 3 elafita, otoki Lopud, Lokrum in Koločep v bližini Trstena in Orašca. Ustanovljen je v 7.stoletju in svoj baročni izgled dolguje požaru iz 17.stoletja. Kot mesto pod zaščito UNESCA celo mesto je veliki muzej. Najpomenbnejši kulturni spomeniki so zagotovo, Knežev dvor, Mestnega obzidja, Lovrijenac, Orlandov stolpec, Trdnjava sv.Ivana in številni drugi. Na Stradunu boste našli vse kar turist lahko sanja - od trgovin in trgovine s spominki do številnih restavracij, ki so se tukaj nastanile. Ponoči je Stradun eden od glavnih mest za iti ven in zabavo. Popularni za sprostitev so še tudi Latino Club Fuego in Culture Club Revelin, kjer boste ob zvoke svetovno znanih DJ-a lahko tulumarili do zgodnjih jutranjih ur. Najbolj znane manifestacije, ki jim se morate udeležiti so Dubrovniške poletne igre ki potekajo od 10.7. do 25.8. in Dubrovniški mednarodni filmski festival, kjer imate priložnost srečati se z zvezdami iz filmske in glasbene industrije celega sveta.

Hvar

     hvarPoleg Starigrada in Jelse na otoku Hvaru največje mesto je Hvar. Znan website Lonley Planet ga je postavil na peto mesto svetovnih top destinacij za leto 2012. Mesto je bogato z kulturno dediščino in številnimi spomeniki, ampak tudi eno od najbolj popularnih mest za zbiranje mladih in tulumarenje, po Pagu s plažo Zrče. Znamenitosti, ki jih morate za vsako ceno obiskati če se najdete na Hvaru so Trdnjava Fortica, hvarska katedrala, Hvarsko gledališče, frančiškanski samostan in samostan benediktinki. Hvarska Riva in Trg svetega Štefana bogata je z veliko restavracij bogate gastronomske ponudbe. Za mesto Hvar govorijo, da je mesto ki nikoli ne spi in vaš nočni izhod bo spektakularna zabava v Carpe Diemu, Venerandi, Hula Huli in Kiva Baru - zaradi katerih v Hvar med poletnim obdobjem prihaja veliko mladih iz celega sveta. Za tiste, ki imajo radi malo mirnejo zabavo, mesto Hvar ponuja številne glasbene in folklorne prireditve, ki se održavajo na prostem.

Opatija

     opatijaV neposredni bližini Rijeke, le uro vožnje od najbolj znanih istrskih mest, Pule, Rovinja in Poreča, je Opatija, ena od najsvetlejših bisera Jadrana. Posebna je po številnimi kulturnim spomeniki, sprehajališči in parki, ter je prav tako ena od najbolj luksuznih welness destinacij Hrvaške. Must see mesta so Hrvatska ulica slavnih, ki je, čeprav še nima popularnost tiste holivudske, že tako dobro znana da na njoj zvezdo želijo poleg domačih tudi nekatere tuje javne osebnosti. Tukaj so še tudi  Sprehajališče Carmen Sylve, Fortica in stena kraljice Elizabete, Muzej turizma, Park narave Učka, parki Angiolina in Sv.Jakov ter Umetniški paviljon in galerija „Juraj Šporer“. Na glavni opatijski Rivi našli boste številne ekskluzivne restavracije čigav  ambient in kulinarska ponudba vas bodo vrgli v nekateri drugi glamurozni svet in tudi avtohtone konobe, kjer vas bo prevzela tradicionalna lokalna atmosfera. Nore zabave v Opatiji najbolj boste doživeli v Hemingwayu, Discu Seven,  Monokiniju in Lordu Byronu.

Pula

     pulaNajvečje mesto istrske županije, katere območje obsega Barban, Ližnjan in Vodnjan, iz katerega se v trenutku najdete na Brionih je Pula. Najbolj znana je postala Arena, ki je v času gradnje služila kot glavno mesto zabave starih Rimljanov. Danas Arena je namenjena kot mesto za održavanje koncertov, festivalov in drugih kulturnih scenskih manifestacij. Poleg Arene morate obiskati tudi Avgustov hram, slavolok Zlatna vrata, Kaštel, Zgodovinski muzej in Forum, ki je središčni trg antične Pule. Kot tudi v preostalem delu Istre v Puli je močen vpliv talijanske kuhinje, ki je najbolj prepoznatljiv v veliko različnih vrst testenin. Vsekakor morate poskusiti tudi avtohtone specialitete, različne buzare in brodete, fritaje, ki je istrski naziv za omleto in goste juhe maneštre. Za noro nočno zabavo je zagotovljeno veliko barov in disko-klubov, kjer boste ob vroče poletne ritme zabavili do pozno v noč. Najbolj znana zbirališča za zabavo bi bili klubi Aruba, Bass in Cabahia ter bari Night Club Pula, Podroom in seveda pulska Arena.

Zagreb

     zagrebZagreb s svojo geografsko lego v samem središču države, omogoča vam da se lahko v nekaj urah najdete v Slavoniji, ter obiščete Osijek in Slavonski Brod. Sprostite se v enem od toplic kot so Varaždinske, Tuheljske in toplice Sveti Martin ter se v Rijeci okopate v Jadranskem morju. Poleg tega ker vsebuje največjo ponudbo možnosti izhoda, zabave in rekreacije ter uživanja v kulturno scenskih prireditvah, Zagreb je prav tako bogat s kulturno zgodovinsko dediščino. Izločili bi stolp Lotršćak, Kamenita vrata, cerkev sv. Marka, Trg bana Jelačića in kralja Tomislava, parke Maksimir in Lenuzzijevu podkev. Ima v izobilju mesta, kjer boste lahko uživali v umetnosti, tukaj se nahajajo koncertne dvorane od katerih je nabolj znana tista Vatroslava Lisinskog, muzeji z Mimaro in Muzeji sodobne umetnosti kot voditelji, ter najbolj znana hrvaška galerija Klovićevi dvori. Kot v vsakem velikem mestu shopping je neizogiben. V Zagrebu je vsakem šopingholiku neizogiben Avenue Mall, West Gate, Arena Centar in ulica Ilica, obenem tudi najbolj dolga zagrebška ulica. Ni tistega, ki ni slišal za Aquarius, Bugaloo in Saloon - ti klubi slove kot najbolj popularna zbirališča za vse, ki želijo dobro zabavo. In ko postanete lačni od shoppinga in tuluma, Zagreb vas bo navdušil z gastronomsko ponudbo v restavracijah, ki jih lahko najdete dobesedno na vsakem koraku.

Split

     splitPodno Marijana v bližini Trogira in Omiša nahaja se drugo po veličini mesto na Hrvaškem Split. To mestno središče Dalmacije idealno je za vse, ki želijo svoje počitnice prživeti zabavljajoči se do pozno v noč. Najbolj znane znamenitosti Splita so Dioklecijanova palača, ki je pod zaščito UNESCO-a, katedrala sv.Dujma, kip Grgura Ninskeg, Jupiterov hram in Prokurative. Glede na to da je Split dalmatinsko urbano središče, imeli boste neomejene možnosti shoppinga, celo mesto je polno  trgovin in shopping-centrov. Niti gurmani ne bodo v Splitu ostali lačni. V samem središču mesta, v bližini Dioklecijanove palače, obstaja več dobrih  restavracij, ki vam bodo ponudile specialitete iz avtohtone dalmatinske kuhinje, tako tudi mednarodne specialitete. Vsi, ki želijo nočno življenje in zabavo do zgodnjih jutranjih ur tukaj se nahajajo številni bari in klubi od katerih lahko najbolj znane izločimo: Metropolis, Kocka, O Hara in Hemingvej, kjer boste uživali v glasbi domačih in tujih izvajalcev.

Korčula, otok Korčula

     korculaRojstni kraj Marka Pola se nahaja v bližini Pelješca in v neposredni bližini Mljeta. Poleg Marka Pola Korčula je nadaleč znana po svojim svetovno nagrajenim vinima. Pri obisku Korčuli neizogibno je obiskati njeno jedro, ki naj bi kmalu bila postavljena pod UNESCO-ovo zaščito, prav tako je tam tudi rojstna hiša Marka Pola, preurejena v muzej in prav tako se tukaj nahajajo številne galerije. Zanimiva je tudi katedrala sv. Marka, ki dominira s starim jedrom. Nikakor ne smete pozabiti pogledati moresko, tradicionalen ples mečev, ki bi se izvajal od Španije do Dubrovnika in danes se održava še samo v Korčuli. Vkolikor planirate izhod v Korčuli, da bi nekaj prigrizli ali pozno nočno zabavo, obiščite glavni trg Fortecu katerim dominira trdnjava, ki so jo zgradili Angleži 1813., ter Borak, korzo ki ne dopušča pristop avtomobilom, ponuja vam veliko kafića, barov in restavracij, kako bi vaše počitnice in letovanje v Korčuli bilo bolj zanimivo.

Otok Mljet

     otok mljetV bližini Dubrovnika, Pelješca in Korčule nahaja se otok Mljet. Zaradi svojih naravnih lepot ter kristalno čistega morja, severozahodni del otoka je razglašen za narodni park. Nekoliko nenavadna imena krajev na Mljetu kot so Okuklje, Prožura, Sobra, Ropa, Babine Kuće skrivajo lepoto gozdov iglavcev, kristalnega čistega morja ter prečudovitih plaž, ki jih vsi radi obiskujejo. Ob narodni park vsekakor je vredno obiskati otok Sv.Marije s Dominikanskim samostanom, romansko-renesansno-barokne ureditve, peščene plaže Saplunaru in Blaće, Antično palačo, Odisejevo jamo ter Veliko in Malo jezero. Bogato gastronomsko ponudbo lahko poskusite v številnih restavracijah in konobah, vsekakor ne propustite poskusiti jegulje, ki je eden izmed najbolj popularnih specialitetov Mljeta. Zaradi pomanjkanja disko-klubov in barov, ki bi delalo do pozno v noč, Mljet je idealna izbira za vse, ki želijo preživeti miren dopust uživajoč v naravnih lepotah.

Baška, otok Krk

     baška otok krkBaška na otoku Krku je postala največ znana po cerkvi sv. Lucije v Jurandvoru. Tukaj je odkrita Baščanska ploča, najstarejši pisni spomenik glagolice, ki omenja besedo Hrvat. Ob Jurandvor vsekakor morate obiskati tudi Etno-hišo v Funtani, Mrgare, Zavičajni muzej Baška in Bašćansko stezo glagolice. V Baški doživite manifestacijo „Bašćanski pir“, v kateri boste lahko sodelovali v tradicionalni „svadbi“, od prošnje do konca proslave. Popularen je tudi ribiški dan, ki se održi v začetku avgusta. Tukaj imate priliko, da poskušate fenomenalne ribje, ampak tudi druge specialitete, ki bo posebej za vas pripravili prijazni domačini. Baška je obenem bila tudi prva javna plaža na otoku Krku in ima veliko prečudovitih plaž od katerih je najbolj znana Vela Plaža, ki je obenem tudi nosilec modre zastave. Čeprav ima veliko kafića in restavracij, Baška nima preveč možnosti za nočno življenje, ampak so zato na samo 15 km oddaljenosti Punat in Krk kot popularna mesta za zabavo do zgodnjih jutranjih ur.

Zadar

     zadarNahaja se le nekaj ur vožnje od Zagreba in Rijeke, Zadar je zraven Splita najbolj urbano mesto Dalmacije. Če želimo verjeti londonskem časopisu Timesu in Guardianu, Zadar je središče in prestolnica zabave na Jadranu. Znan je po veliko manifestacij kot so: Glasbene večeri v Sv.Donatu, The Garden Festival, Noči polnega meseca, Milennium Jump in še številni drugi. Razen scensko-kulturnih manifestacij, mesto je bogato s kulturno dediščino od katerih so najbolj znane: Mestne zidine, Perivoj kraljice Jelene Madijevke, cerkev sv. Stošije, ki jo krasi romantična legenda rimske patricijke, in še 597 drugih. Od sodobnih spomenikov vsekakor je pomembno izločiti morske orgle, ki so prve te vrste na svetu, ter že svetovno znano inštalacijo Pozdrav Soncu. Poleg tega zadarski arhipelag ima tudi veliko naravnih lepot od katerih je potrebno izločiti parke narave Severni Velebit, Vransko jezero, Telašćico ter narodne parke Kornati, Velebit, Plitvice, Krka in Paklenica.

Izdelava spletne strani WEB Marketing - Upravljanje spletne strani EasyEdit CMS